Simbol dalam makan tahun masyarakat Kadayan, Sarawak. - Mohamad Maulana Magiman,; Othman Yatim, (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, 2012)
Kajian ini adalah mengenai perana simbol dalam upacara Makan tahun dalam kalangan masyarakat kadayan di Sarawak.Upacara ritual ini sangat penting dalam masyarakat tersebut kerana ia berkait dengan kehidupan mereka yang berpusat pada penanaman padi. Upacara ini merupakan salah satu cara menzahirkan kesyukuran dan perasaan terhutang budi mereka terhadap tuhan. Ia juga merupakan kaedah simbolik untuk menyatukan angota masyarakat yang mengalami konflik sama ada dalam bentuk perseorangan mahupun kumpulan. Dalam kajian ini diperoleh daripada observasi secara langsung terhadap perlakuan upacara tersebut.Didapati upacara ini adalah berbentuk sinkretisme, iaitu bercampur baur antara unsur-unsur animisme dengan unsur-unsur islam. Pelaku utama adalah bomoh dan kalangan guru agama yang sinkretistik. Walaupun bersifat sinkretistik namun amalan upacara ini diterima umum oleh masyarakat tersebut.