Hegemoni ilmu dan masa hadapan bahasa Melayu - Zulkifley Hamid,; Mohd Asyraf Zulkifley, (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, 2012)
Makalah ini membahaskan peri pentingnya pembinaan tamadun ilmu dalam proses membina sebuah negara bangsa,iaitu membina negara Malaysia yang berdaulat yang di tunjangi dengan pembinaan tamadun ilmu. Pembinaan tamadun ilmu terserlah melalui penulisan dan penerbitan bahan ilmiah, khususnya penerbitan dalam bentuk buku dan jurnal.Turut disentuh dalam makalah ini adalah tentang dan kepentingan para penerbit dan editor sebagai pemain utama dalam penerbitan karya ilmiah.Fokus khusus diberikan kepada peranan dewan bahasa dab pustaka sebagai penerbit gergasi milik kerajaan dalam usaha memperbanyakan karya ilmiah berbahasa melayu.Faktor-faktor yang menyebabkan dewan bahasa dan pustaka gagal melaksanakan peranannya sebagai badan penerbitan ilmiah turut dibincangkan, termasuklah kesukaran mendapatkan manuskrip ilmiah yang bermutu untuk diterbitkan.Perbincangan seterusnya ditumpukan kepada permasalahan yang berkaitan hegemoni barat dalam mendominasi penerbitan karya-karya ilmiah. Makalah ini cuba menjelaskan mengapa barat mahu mengekalkan hegemoni dalam penerbitan karya-karya ilmiah, dan strategi yang mereka telah dan bakal gunakan untuk mengekalkan fenomena hegemoni ini.Turut disentuh adalah sikap negara bukan barat , dan strategi yang mereka gunakan dalam usaha memecahkan tembok hegemoni ini. Makalah ini turut menjelaskan mengapa hegemoni bahasa inggeris sukar dicabar dan turut dibincangkan peranan bahasa melayu dalam memecahkan tembok hegemoni ilmu ini.