Bentuk budaya asing dalam majalah dan komik remaja di pasaran tempatan - Roosfa Hashim, (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, 2012)
Majalah dan komik adalah dua media kesukaan remaja. Bahkan majalah dan komik remaja adalah pecahan besar dalam pasaran dan komik di negara ini, berbandung majalah wanita dan hiburan. Makalah ini ditulis dengan tujuan mengenal pasti bentuk-bentuk pengaruh budaya asing dalam majalah dan komik remaja dalam negara ini.Kajian dilakukan dengan membuat analisis kandungan keatas beberapa majalah dan komik dalam pasaran . Kajian menjurus pada bentuk bahasa, nilai gaya dan amalan hidup asing yang terbit dalam majalah dan komik remaja, Analisis juga tertumpu pada bentuk rencana yang dipaparkan dialog yang di gunakan,bahasa dan pemilihan kata, watak, imej,isyarat serta simbol-simbol yang dipaparkan. Kajian ini mendapati terdapat kebanyakan majalah dan komik remaja dinegara ini meyirat pelbagai bentuk unsur asing.