Tingkahlaku isirumah dan pengurusan sisa pepejal kawasan perumahan di Jakarta, Indonesia - Hasnah Ali,; Nur Dyah Fatikhah Ekowati,; Sanep Ahmad,; Novel Lyndon,; Ahmad, AR (Faculty of Social Sciences and Humanities, UKM,Bangi, 2012)
Kajian ini bertujuan untuk menganalisis pengurusan sisa pepejal di pemukiman berpendapatan tinggi dan berpendapatan rendah di Jakarta, Indonesia. Fokus kajian adalah untuk mengenal pasti tingkah laku dan faktorfaktor yang mempengaruhi tingkah laku masyarakat, terhadap pengurusan sisa pepejal. Kajian menggunakan soal selidik seramai 117 yang diberikan secara rawak kepada warga masyarakat di kawasan Kelapa Gading dan Warakas dan dianalisis menggunakan kaedah deskriptif dan inferensi. Penemuan kajian menunjukkan bahawa ada perbezaan tingkah laku antara warga masyarakat yang berpendapatan tinggi dan rendah. Bagi masyarakat yang berpendapatan rendah (Warakas) terbukti wujud hubungan yang signifikan antara pendapatan dengan kesedaran masyarakat untuk mengurangkan sisa, mengasingkan sisa, aktiviti kitar semula (kaedah 3R) dan pengkomposan. Faktor pendidikan juga menunjukkan hubungan yang signifikan dengan pengetahuan masyarakat berkenaan pengurusan sampah sarap. Manakala untuk masyarakat yang berpendapatan tinggi (Kelapa Gading) hanya wujud hubungan yang signifikan antara faktor pendidikan dengan kebiasaan membuang sampah. Kesimpulannya, penglibatan daripada semua pihak yang berkaitan amatlah penting bagi mewujudkan pengurusan sisa buangan yang baik terutamanya (isi rumah) sebagai pembuang sampah dan pihak kerajaan sebagai pembuat dasar.