Faktor tarikan pelajar siswazah antarabangsa ke universiti penyelidikan di Malaysia. - Abd Hair Awang,; Zaimah Ramli,; Izzurazlia Ibrahim, (Faculty of Social Sciences and Humanities, UKM,Bangi, 2012)
Pendidikan tinggi di Malaysia mengalami perubahan bagi memenuhi aspirasi pembangunan negara dan pasaran antarabangsa. Pelan strategik pendidikan tinggi negara juga berhasrat menarik pelajar antarabangsa pasca siswazah khususnya di universiti penyelidikan termasuklah UKM. Jesteru itu, objektif kajian mengenal pasti faktor tarikan pelajar antarabangsa memilih UKM. Seramai 369 pelajar siswazah antarabangsa di UKM memberikan maklum balas menerusi borang kaji selidik. Ujian t dan ujian Kruskal-Wallis digunakan untuk meneliti perbezaan faktor tarikan. Hasil kajian mendapati tiada perbezaan faktor yang signifikan antara pelajar PhD dan sarjana. Namun demikian terdapat perbezaan yang signifikan bagi faktor peluang biasiswa/geran, kos pengajian dan kursus yang diiktiraf mengikut benua asal pelajar.