Konflik kepentingan berkaitan permasalahan ekologi, ekonomi dan sosio-budaya di Tanah Tinggi Dieng, Jawa Tengah, Indonesia (Conflicts of interest among stakeholders involving ecology, economy and socio-culture of the Dieng Plateau, Indonesia) - Ahmad Dwi Setyawan (Faculty of Social Sciences and Humanities, UKM,Bangi, 2012)
Tanah Tinggi Dieng di Jawa Tengah telah mengalami sentuhan tamadun sejak ratusan tahun yang lalu. Sejak abad keempat, kawasan ini telah menarik kehadiran manusia kerana panorama yang indah dan persekitaran yang unik, sesuai untuk tempat beribadat. Pada abad keenam sebuah kompleks percandian Hindu tertua di Jawa mula dibina; dan setelah ditinggalkan selama beberapa abad, pada akhir abad ke-19, tanah tinggi ini telah dibangunkan menjadi kawasan pertanian. Kini kawasan ini terkenal dengan penanaman ubi kentang yang paling menguntungkan di Jawa Tengah. Objektif kajian ini adalah untuk membincangkan pelbagai konflik kepentingan yang berlaku di tanah tinggi tersebut yang masing-masing mempunyai kepentingan ekologi, ekonomi dan sosio-budaya di kawasan tersebut. Kajian ini menggunakan kaedah tinjauan lapangan dan temu bual yang dijalankan antara bulan Julai 2007 dan Julai 2011 bagi mengumpul data primer, juga data sekunder dari gambar satelit, peta topografi dan pelbagai literatur. Hasil kajian menunjukkan bahawa berlaku konflik antara pelbagai pihak berkepentingan membabitkan petani, pegawai perhutanan, pegawai kerajaan, dan beberapa syarikat swasta di kawasan tersebut. Tekanan ekonomi merupakan penyebab utama berlakunya konflik yang berpengaruh kepada keberlangsungan ekologi dan sosiobudaya. Pertanian ubi kentang merupakan faktor utama yang menyebabkan kerosakan persekitaran di Tanah Tinggi Dieng.