Impak sosial pembangunan Bandar Baru Putrajaya terhadap penduduk asal: kes isi rumah yang dipindahkan ke Taman Permata, Dengkil, Selangor (Social impacts of Putrajaya New Town development on the original settlers: the case of the resettled households in Taman Permata, Dengkil, Selangor) - Selvi Narayanan,; Katiman Rostam, (Faculty of Social Sciences and Humanities, UKM,Bangi, 2012)
Pembangunan bandar baru menyumbang kepada kemajuan ekonomi dan sosial negara. Namun, ia turut memberikan impak sosial yang negatif melalui peminggiran penduduk asal. Makalah ini bertujuan untuk membincangkan impak sosial pembangunan bandar baru Putrajaya terhadap penduduk asal dengan rujukan khas kepada isi rumah di Taman Permata, Dengkil. Isi rumah berkenaan sebelumnya pekerja telah ditempatkan semula di taman tersebut lebih 10 tahun. Melalui pemerhatian turut serta, temu bual mendalam dengan isi rumah terpilih dan data sekunder yang berkaitan, pelbagai maklumat telah dianalisis. Hasilnya kajian ini mendapati bahawa golongan isi rumah yang ratarata miskin dan berusia lanjut ini telah mengalami pelbagai masalah ekonomi dan sosial yang kompleks akibat pemindahan yang dipaksakan ke atas mereka. Isi rumah tersebut terpaksa menghadapi masalah seperti ketiadaan akses kepada peluang pekerjaan yang sesuai, kemudahan sosial terutamanya perkhidmatan pendidikan dan pengangkutan awam. Lebih daripada itu, isi rumah tersebut telah kehilangan kehidupan yang aman dan sejahtera di ladang yang telah mereka kecapi bergenerasi lamanya. Menyesuaikan diri dengan kehidupan dalam persekitaran bandar yang baru adalah suatu cabaran yang getir buat kebanyakan isi rumah yang miskin dan berumur. Mereka sangat merasakan bahawa mereka telah dipinggirkan oleh pihak berkuasa berkaitan. Pengalaman isi rumah Taman Permata ini merupakan suatu contoh yang jelas bagaimana pembangunan bandar baru memberikan impak sosial yang serius kepada sekumpulan penduduk yang miskin dan kurang berkeupayaan.