Falsafah perkerisan dalam masyarakat Melayu - Khamis Mohamad,; Nik Hassan Shuhaimi Nik Abd. Rahman,; Abdul Latif Samian, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Keris sebagai artifak dalam budaya masyarakat Melayu menganjurkan pelbagai rahsia dan falsafah yang berkaitan dengan pembuatan dan penempaannya. Keunikan yang berada pada keris menampilkan ciri-ciri kekuatan, kehebatan, kemuliaan, kegerunan dan kemistikan yang diperjelaskan menerusi aspek fizikal dan non-fizikalnya. Dalam menyatakan keris, falsafah perkerisan tidak dapat dipisahkan hubung kaitnya dengan klasifikasi, struktur, bilah, ricikan/anatomi dan pamor keris yang direkacipta oleh Empu