Pengaruh persepsi terhadap keberkesanan kepimpinan keatas orientasi kepimpinan multidimensi pemimpin akademik dan komitmen pensyarah (Effect of perceived leadership effectiveness on academic leader's multi dimension leadership orientation and lecture's commitment - Norasmah Othman; Siti Junaidah M. Mujir; Mohammed Sani Ibrahim (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Kajian bertujuan meneliti hubungan antarabangsa orientasi kepimpinan ketu jabatan dengan komitmen kerja pensyarah serta mengenal pasti mekanisme perantara menerusi keberkesanan kepimpinan ketua jabatan melaksanakan peranannya.Orientasi kepimpinan ketua jabatan ditentukan oleh amalan kepimpinan struktural, sumber manusia, politikbudaya dan pendidikanberdasarkan model ke pimpinan Bolman dan Deal serta model kepimpinan Sergiovanni. Kajian ini melibatkan 841 orang pensyarah dan 76 orang ketua jabatan aksdemik dari 24 buah politeknik di Malaysia. Analisies multitahapdengan pendekatan pemodelan linear berhierarki digunakan untuk menjelaskan kesan orientasi kepimpinan ketua jabatan terhadap tahap komitmen kerja pensyarah.Kajian mendapati ketua jabatan telah mengamalkanorientasi kepimpinan multidimensi dengan kepimpinan sumber manusia merupakan dimensi kepimpinanpaling dominan.Kajian juga mendapati wujud hubungan signifikan antara kepimpinan sumbe manusia dan kepimpinan budaya dengan komitmen pensyarah. Hubungan antara orientasi kepimpinan multidimensi ketua jabatan akademik dengan tahap komitmen pensyarah di pengaruhi oleh persepsi pensyarah terhadap keberkesanan kepimpinan ketua jabatan.