Proses pengantarabangsaan enterpris kecil dan sederhana (EKS):mengenal pasti dimensi melalui teknik Delphi. (Internationalization process of small to medium enterprises (SMeS): Indentifying dimensions via delphia techniques) - Zizah Che Senik; Zafir Khan Mohamed Makhbul; Rohani Yusof; Rosmah Mat Isa; Ridzuan Md Sham (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
kajian ini telah mengenal pasti dimensi dan sub-dimensi dalam proses pengantarabangsaan enterpris kecil dan sederhana (EKS) sorotan literatur mendapati tiada suatu perspektif pun yang boleh menerangkan proses pengantarabangsaan secara menyeluruh kerana isu ini adalah komplek dan baharu.Justeru kajian ini mengintergrasikan lima teori dan perpektif iaitu model uppsala, teori jaringan,teori born-global,teori keusahawanan antarabangsa, dan perpektif berasaskan sumber bagi mengenal pasti faktor-faktor yang mempengaruhi proses pengantarabangsaan. Metodologi kajian menggunakan teknik delphi dimana temu bual dengan 32 orang pakar bidangan dijalankan bagi memperoleh pandangan yang konsensus mengenai proses pengantarabangsaan EKS di Malaysia. Kajiamn ini mendapati lima dimensi utama iaitu faktor penggerak, faktor dalaman dan luaran faktor jaringan mood kemasukan dan pasaran dan halangan dan cabaran yang bertindak sebagaipemangkin bagi EKS menembusi pasaran antarabangsa. Penemuan kajian telah memperkasakan teori/,odel berkaitan dengan proses pengantarabangsaan , selain membantu dalam menggubal polisi negara,meningkatkan pengetahuan bagi pemilik/pengurus EKS dan juga menjadi perintis untuk kajian-kajian dalamisu EKS.