Profil Keusahawanan Peniaga India di Malaysia (Nota Penyelidikan). - Norasmah Othman,; Sumathy Panniappan, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti tahap kemahiran keusahawanan dan ciri-ciri keusahawanan dalam kalangan peniaga India di Seremban. Kajian ini telah dilaksanakan ke atas 30 orang peniaga India di bandar Seremban. Satu set soal selidik telah digunakan dalam kajian ini. Hasil kajian menunjukkan bahawa tahap kemahiran keusahawanan dan ciri-ciri keusahawanan dalam kalangan peniaga India adalah di tahap tinggi. Secara keseluruhannya, kajian ini juga menunjukkan bahawa tidak ada perbezaan yang signifikan antara kemahiran keusahawanan dan ciri-ciri keusahawanan berdasarkan gender, umur dan pendidikan. Hanya sedikit perbezaan yang wujud antara gender dengan aspek motivasi diri dalam ciri-ciri keusahawanan dan antara kemahiran kewangan dalam kemahiran keusahawanan dengan latar belakang pendidikan.