Nilai-nilai murni dalam sistem kekeluargaan lutong kelabu (Trachypithecus cristatus) - Badrul Munir Md-Zain,; Farhani Ruslin, (Institut Islam Hadhari Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Artikel ini memperihalkan tentang beberapa kelakuan semulajadi lutong kelabu (Trachypithecus cristatus). Lutong kelabu mempraktikkan sistem kekeluargaan poligami dengan organisasi sosial unimale. Kumpulan lutong kelabu diketuai oleh seekor individu jantan dewasa dan ahli lain terdiri dari beberapa induk betina dewasa dan anak-anak. Tiga kelakuan yang dicerap dalam kajian terdahulu mengenai lutong kelabu dibincangkan di bahagian akhir artikel: peranan induk jantan sebagai ketua, allomothering dalam penjagaan bayi dan proses perdamaian atau pengurusan konflik dengan hubungan sosial di antara induk betina. Nilai-nilai murni boleh diperhatikan dalam institusi kekeluargaan lutong yang menunjukkan kebesaran dan kekuasaan Allah mencipta makhlukNya dalam pelbagai bentuk dan kelakuan.