Pengelasan e-mel menggunakan kaedah perambat balik - Nor Azman Mat Ariff; Nazlia Omar (Penerbit UKM, 2008)
E-mel merupakan antara perkhidmatan komunikasi yang paling popular dewasa ini. Penggunaan e-mel tidak melibatkan kos yang tinggi serta pantas di dalam menyampaikan maklumat. Namun begitu, lambakan e-mel spam banyak menimbulkan masalah kepada pengguna, organisasi dan penyedia servis Internet. E-mel spam menyebabkan produktiviti kerja menurun dan kerugian dari segi penggunaan jalur lebar dan storan. Justeru itu, satu kajian telah dilakukan bagi menapis e-mel spam menggunakan rangkaian neural perambat balik. Data bagi kajian diperolehi dari e-mel peribadi penulis yang dikumpul selama 6 bulan. Perkataan yang wujud pada kandungan e-mel digunakan bagi melatih rangkaian neural. Perkataan terlebih dahulu diekstrak dari e-mel dan melalui pra proses data. Pra proses data melibatkan pembuangan kata henti, cantasan, penjanaan matriks perkataan e-mel dan umpukan pemberat terhadap perkataan. Perlaksanaan cantasan menggunakan algoritma Porter bagi perkataan bahasa Inggeris dan algoritma Fatimah bagi perkataan bahasa Malaysia. Umpukan pemberat bagi perkataan menggunakan TF-IDF dan teknik khi kuasa dua digunakan bagi memilih perkataan yang akan melatih rangkaian neural. Pemberat TF-IDF perkataan akan ditukar ke nilai 0 hingga 1 menggunakan pernormalan minimummaksimum sebelum menjadi input kepada rangkaian neural. Kriteria pemilihan model terbaik adalah berdasarkan kepada ketepatan ramalan set latihan tertinggi bagi rangkaian neural. Hasil eksperimen dibandingkan dengan kajian lepas mendapati gabungan pemberat TF-IDF dan khi kuasa dua memberikan keputusan ramalan yang memuaskan.