Analisis item maklumat umum laman web perpustakaan akademik - Nurul Rafidza Muhammad Rashid,; Maznizah Mohd,; Juhana Salim, (Penerbit UKM, 2006)
Kajian ini menganalisis dan mengenal pasti item-item maklumat umum yang terdapat dalam laman web perpustakaan akademik. Item maklumat umum dianalisis bertujuan memudahkan pelaksanaan penstrukturan kandungan untuk laman web perpustakaan akademik. Analisis ini menerangkan tentang perbezaan dan persamaan item-item yang terdapat dalam laman web perpustakaan akademik. Metodologi yang digunakan untuk menjalankan analisis ini adalah melalui cyber visit ke atas tujuh belas laman web perpustakaan akademik IPTA tempatan dan lima laman web perpustakaan akademik di Amerika Syarikat. Kajian ini menghasilkan satu set item maklumat umum yang dikenal pasti dan dapat dijadikan sebagai asas serta panduan untuk pembentukan kandungan maklumat umum laman web perpustakaan akademik IPTA.