Pemodelan sistem tenaga fosil Malaysia satu pendekatan pemprogeman linear - Ahmad Mohd Yusof,; Zulkifli Md.Nopiah ,; Maznah Banu Mohamed Habiboo Raman, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2011)
Malaysia sebagai sebuah negara pengeluar tenaga memerlukan satu dasar dan perancangan tenaga yang lestari untuk mengurus sumber aslinya bagi kegunaan rakyat dan generasi akan datang. Kertas ini membincangkan penemuan awal pengoptimuman sistem minyak mentah dengan menggunakan kaedah pemprograman linear dengan mengambilkira beberapa proses penukaran, transformasi dan pengeluaran serta permintaan petroleum. Model tersebut bermula dengan membina sistem minyak mentah yang dihubungkan kepada beberapa sektor ekonomi seperti sektor pengangkutan, pertanian domestik , perindustrian dan bukan tenaga. Antara kekangan yang dipertimbangakan ddalam kertas ini ialah imbangan bahan bagi produk petroleum, kapasiti logi penapis dan rezab sumber tenaga.Pengoptimuman awal menunjukkan bahawa model tersebut mampu memberikan keputusan yang memberangsangkan apabila kriteria meminimum import petroleum digunakan.