Analisis kepimpinan dalam meredah kabut - Jumali Hj Selamat,; Che Abdullah Che Ya, (Pusat Perkembangan Pelajar ,U.K.M, 2009)
Artikel ini menganalisis aspek kepimpinan dalam kehidupan remaja berdasarkan teks Meredah Kabut karya Zaharudin Pilus dari perspektif pendekatan moral. Pendekatan moral melihat kejadian alam bukan sesuatu kewujudan yang berbentuk alat atau benda tetapi bersifat sebagai pengalaman hidup. Hasil kajian mendapati teks ini menyentuh aspek kepimpinan seperti pemimpin keluarga, remaja, agama, belia dan kampung. Semua peristiwa yang dilalui oleh manusia menyerlahkan pelbagai ragam dan perlakuan serta hubungan manusia yang melihat aspek-aspek positif dan negatif untuk dijadikan cerminan perbandingan serta contoh teladan. Elemen ini memberi pengalaman dan pengetahuan dalam kehidupan remaja.