Amalan senaman dan faktor-faktor yang mempengaruhinya di kalangan penduduk Kg. Bangi, Daerah Hulu Langat Selangor D.E. Malaysia - M Jamsiah; MN Md Idris; WP Sharifa Ezat; A Norfazilah (Department Of Community Health, Faculty of Medicine, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2007)
Satu kajian keratan rentas telah dijalankan ke atas 285 orang penduduk yang berumur 18 tahun dan ke atas di Kg. Bangi Daerah Hulu langat, Selangor D.E. dari 6-12 Mac 2006. Objektif kajian ini adalah untuk melihat prevalens senaman dan faktor yang mempunyai hubungan dengannya. Kaedah persampelan universal telah digunakan dan pengumpulan data melalui borang soalselidik berpandu. Alatan yang digunakan termasuk penimbang berat Seca dan sfigmomanometer yang telah di kalibrasi, stateskop dan pita pengukur ketinggian. Hasil kajian menunjukkan hanya 13.7% daripada responden yang di kaji di dalam kategori cukup bersenam mengikut definisi kajian. Antara faktor-faktor yang mempunyai hubungan yang signifikan dengan prevalens cukup bersenam adalah jantina (p=0.004), tahap pendidikan (p=0.02) dan status perkahwinan (p<0.0005). Manakala faktor bangsa dan kehadiran penyakit kronik tidak mempunyai hubungan yang signifikan. Bagi jumlah masa bekerja, masa tidur dan masa menonton televisyen didapati tidak mempunyai hubungan dengan jumlah masa senaman. Prevalens kurang bersenam masih tinggi di kalangan penduduk Kg. Bangi. Agensi berkaitan pada semua peringkat perlu mengambil langkah proaktif untuk menanam tabiat suka bersenam di kalangan penduduk dengan mengadakan program dan prasarana yang sesuai dan mencukupi.Pemantauan yang sistematik juga perlu bagi memastikan program dan minat penduduk dapat dikekalkan secara berterusan.