Tahap pengetahuan mengenai kesihatan mental dlam kalangan pelajar Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA):kajian kes di UKM,Bangi. - Intan Nurhaila Meor Safari,; Norlija Kassim,; Nur Falihin Iskandar,; Mohamad Haazik Mohamed,; Mohd Yusof Hj.Abdullah, (Pusat Perkembangan Pelajar ,U.K.M, 2011)
Memahami status pengetahuan umum tentang kesihatan mental adalah penting sebagai langkah awal untuk merangka program intervensi sosial seperti kempen komunikasi. Artikel ini membincangkan isu berkaitan dengan tahap pengetahuan mengenai kesihatan mental dikalangan pelajar di institut pengajian tinggi awam (IPTA) berdasarkan kajian yang telah dijalankan keatas sampel di Universiti Kebangsaan Malaysia. Subjek kajian dipilih secara rawak yang melibatkan 30 orang responden dalam kalangan pelajar IPTA UKM, Bangi. Hasil kajian mendapati pengetahuan mengenai kesihatan mental dalam kalangan pelajar adalah rendah apabila sebanyak 83.3% daripada keseluruhan responden mendapat skor kurang daripada 80%. Hubungan antara faktor sosiodemografi dengan tahap pengetahuan mengenai kesihatan mental adalah tidak signifikan kerana bagi ketiga-tiga item sosiodemografi yang dikaji mempunyai nilai p>0.05. Oleh itu, tidak terdapat hubungan antara faktor sosiodemografi (jantina, bangsa, agama) dengan tahap pengetahuan mengenai kesihatan mental. Penemuan kajian ini memberi implikasi bahawa isu kesihatan mental perlu dikomunikasikan secara lebih meluas untuk memperkasakan pelajar dengan pengetahuan sebagai langkah untuk mengurangkan masalah kesihatan ini.