Kajian tahap pengetahuan dan penggunaan teknologi maklumat di kalangan anggota Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu - Abdul Manan M.D.,; Mohd Kamil H.,; Jamaluddin, A.R., (Department Of Community Health, Faculty of Medicine, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2000)
﻿Jabatan Kesihatan Negeri Terenggan (JKNT) mempunyai kemudahan kesihatan iaitu 5 buah hospital, 7 Pejabat Kesihatan, 40 Klinik Kesihatan (termasuk Klinik Kesihatan Ibu & Anak), 132 Klinik Desa dan pelbagai kemudahan lagi seperti Klinik Pergigian Pakar dan lain-lain lagi. Ia juga mengandungi lebih 4,300 anggota. Dalam meningkatkan perkhidmatannya dan sesuai dengan peredaran masa, peralatan pejabat dibekalkan dengan peralatan komputer. Bekalan ini bermula di sekitar 10 tahun yang lalu dan sehingga kini telah banyak hospital dan kemudahan kesihatan yang lain dilengkapkan dengan peralatan ini. Antara program yang telah dilengkapi dengan sistem komputer adalah seperti pengurusan kewangan, pengurusan personel dan rekod-rekod. Disamping itu kebanyakan program dalam Kementerian Kesihatan mempunyai format berkomputernya sendiri terutama dalam pengurusan data demi untuk melicinkan pengurusan program itu sendiri. Ini termasuklan borang pengurusan data 'Health Management Information System (HMIS) dalam pelbagai program kesihatan. Disamping itu kemudahan-kemudahan di peringkat klinik juga dibekalkan komputer untuk kegunaan anggota. Sejak kebelakangan ini pula beberapa kemudahan networking pula diperkenalkan. Ini sejajar dengan dasar kerajaan untuk memperkembangan penggunaan IT dalam pengurusan kerajaan. Anggota JKNT tidak ketinggalan dalam mengikuti perkembangan ini. Pelbagai kursus berkaitan telah diadakan disamping kursus-kursus lain yang ditawarkan oleh agensi lain. Disamping itu anggota JKNT sendiri berusaha meningkatkan pengetahuan dan kebolehan masing-masing dalam mengandalikan komputer. Pada amnya banyak peralatan dan kemudahan ini dibekalkan kepada kemudahan kesihatan terutamanya hospital dan klinik. Setakat manakah komputer digunakan, kerja apakah yang digunakan dan kekerapan komputer digunakan tidaklah berapa diketahui. Begitu juga setakat mana pengetahuan dan kebolehan anggota JKNT mengguna dan mengendalikan alatan ini juga tidak diketahui lebih- lebih lagi mengikut perkembangan IT semasa yang begitu cepat berubah. Adalah dengan ini dirasakan amat perlu diadakan satu kajian untuk mengetahui setakat mana anggota JKNT mengguna peralatan ini disamping menentukan tahap pengetahuan dan kebolehan mereka tentang IT. Objektif Umum kajian ini adalah untuk menentukan tahap pengetahuan dan penggunaan teknologi maklumat (IT) di kalangan anggota Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu sementara objektif khusus adalah untuk menentukan tahap penggunaan komputer di kalangan anggota, untuk menentukan tahap pengetahuan anggota