Kajian mengenai kelahiran rapat dan faktor-faktor yang berkaitan dengannya di kalangan ibu-ibu di Kampung Kunci Air buang, Mukim Tanjung Karang, 1994 - Ahmad Fakaruddin A.S.,; Azidah A.K.,; Goh, W.C.; Harmy M.Y.,; Hasliza M.S.,; Intan Hakimah I.,; Jamil O.,; Kamaliah H.,; Komathy T.,; Lie, K.Y.; Lim, K.Y.; Mohammad Nizam J.,; et al. (Department Of Community Health, Faculty of Medicine, Universiti Kebangsaan Malaysia, 1995)
Satu kajian irisan lintang teleh dijalankan di kalangan ibu-ibu yang mempunyai sekurang-kurangnya 2 orang anak (termasuk yang meninggal) di Kampung Kunci Air Buang untuk mengkaji kelahiran rapat dan faktor-faktor yang berkaitan dengannya. Seramai 73 orang responden dan suami telah ditemubual berpandukan borang soal selidik. Berat badan dan tinggi kanak-kanak termuda dari keluarga yang terlibat dengan kelahiran rapat telah diukur. Kajian menunjukkan prevalens kelahiran rapat adalah 69.9%. Faktor-faktor yang dikenalpasti berkaitan dengan kelahiran rapat adalah perkahwinan muda, tiada pengamalan perancangan keluarga dan keinginan anak yang ramai, pengetahuan kesihatan responden dan suami yang rendah, perkahwinan awal dan grandmultipariti mempunyai hubungan yang bererti dengan kelahairan rapat. Program pendidikan kesihatan mengenai kesan kelahiran rapat dan perancangan keluarga serta aspek-aspek kesihatan yang lain dapat mengatasi masalah ini dalam jangkamasa panjang.