Kajian mengenai penyakit hepar kronik di Hospital Kuala Lumpur - Aishah H.A.; Chong K.L.; Habibah M.; Hamzah A.; Mah C.K.; Radhiah A.B.; Rao A.S.R.M.; Rahanah A. (Department Of Community Health, Faculty of Medicine, Universiti Kebangsaan Malaysia, 1994)
Satu kajian mengenai penyakit hepar kronik (PHK) telah dijalankan di Hospital Kuala Lumpur dari Januari 1992 sehingga Oktober 1993, untuk melihat hubungan PHK dengan faktor risikonya seperti umur serta jantina pesakit, penggunaan alkohol, hepatitis B dan penagih dadah intravenous (IVDU). Pada masa yang sama corak presentasi klinikal dan nilai biokimia baseline telah ditentukan untuk memberi gambaran prognosis pesakit PHK di Malaysia. Hasil kajian menunjukkan ada hubungan di antara PHK dengan peminum alkohol serta umur (p<0.05) manakjala tiada hubungan didapati di antara PHK dengan hepatits B, IVDU serta jantina pesakit (P>0.05). Sakit dan 'discomfort' abdomen serta bengkak kaki ditemui pada hampir 1/3 pesakit. Jaundice (65.9%) dan hepatomegali (61.4%) adalah tanda klinikal yang paling sering dijumpa bersama komplikasi hipertensi portal (40.9%) dan ascites (40.9%). Terdapat keabnormalan pada semua nilai LFT ( Ujian Fungsi Hepar) kecuali albumin, dan nilai PT ( Prothrombin Time) meningkat.