Perilaku pelancong menurut pandangan pekerja di Taman Negara Mulu, Sarawak - Sulong Mohamad (Universiti Kebangsaan Malaysia, 1999)
Kajian ini, yang dilakukan pada Mei 1997, bertujuan untuk mengumpul maklumat awal tentang, dan merumuskan tanggapan tuan rumah terhadap perilaku pelancong dari pelbagai negara yang mengunjungi Taman Negara Mulu, Sarawak, satu destinasi pelancongan ekologi yang terkenal di dunia. Kajian ini menggunakan kaedah tidak langsung dengan menemubual secara intensif dua orang responden. Hasil kajian menunjukkan para responden ternyata menjelmakan stereotaip yang jelas terhadap tiga kumpulan tetamu yang mereka kategorikan berdasarkan negara atau wilayah budaya asal dan ras. Mengikut pengkelasan itu, tetamu itu terdiri daripada Melayu Brunei, Cina Malaysia dan kulit putih Barat. Kajian ini menyokong pandangan beberapa pengkaji terdahulu bahawa masyarakat tuan rumah menanggapi dan membezakan perilaku pelancong berdasarkan negara dan ras. Bagi kedua-dua responden, pelancong dari pelbagai negara dan ras mempamerkan ciri peribadi yang berbeza-beza; bukan sahaja berbeza dengan tuan rumah tetapi juga antara pelancong dari satu negara dengan pelancong dari negara lain. Walau bagaimanapun hasil pemerhatian tuan rumah terhadap tetamu itu tidaklah seharusnya digeneralisasikan kepada semua rakyat atau ras di negara dari mana tetamu itu datang.