Peranan negara dan pembangunan: ke arah sebuah teori negara kleptokratis - Syed Farid Alatas (Universiti Kebangsaan Malaysia, 1999)
Dengan penyebaran ragam pengeluaran kapitalis di negara-negara Dunia Ketiga telah muncul pelbagai pendekatan teoretis dengan tujuan menghuraikan jenis peranan negara dalam proses pembangunan. Dalam percubaan menyenaraikan dan menjelaskan pelbagai jenis peranan negara dalam proses ini, hampir semua pendekatan yang diterapkan berasaskan kepada andaian bahawa kuasa negara itu adalah sah, yakni, dipertahankan sebagai sah oleh khalayak ramai. Makalah ini bertujuan untuk membahaskan peranan negara yang tidak sah, yang bertentangan dengan undang-undang. Ini merujuk kepada pemajuan kepentingan peribadi pegawai-pegawai dan elit-elit negara dengan memperalatkan jentera negara. Peranan negara seumpama ini dapat difahami dengan merujuk kepada suatu teori negara yang setakat ini kurang diperhatikan, iaitu, teori negara kleptokratis.