Perkembangan sains kemasyarakatan dan kemanusiaan di Malaysia: realiti dan cabaran baru. - Abdul Rahman Embong (Universiti Kebangsaan Malaysia, 1998)
Akademika bilangan 53, Julai 1998 mempunyai erti istimewa. Selain memperingati ulangtahun ke-26 penubuhannya, Akademika melalui keluaran ini mengumumkan dengan lengkap dasar editorialnya dan penubuhan sebuah Lembaga Penasihat Antarabangsa yang terdiri daripada tokoh-tokoh ilmuan berwibawa dalam bidang masing-masing dari dalam dan luar negara. Langkah ini beserta beberapa langkah lain yang diambil oleh Lembaga Editorial yang baru adalah perlu bagi memastikan agar jurnal ini dapat memenuhi visinya sebagai sebuah penerbitan sains kemasyarakatan dan kemanusiaan yang berwibawa yang berpegang kepada piawai ilmiah yang ketat selaras dengan sifatnya sebagai sebuah jurnal antarabangsa.