Kapitalisme, ILO dan sistem hubungan perusahaan dalam abad ke dua puluh: pandangan selatan - Kamaruddin M. Said (Universiti Kebangsaan Malaysia, 1996)
Setakat ini ILO berjaya menggubal pelbagai peraturan mengenai perhubungan perusahaan yang diharapkan menjadi standard perburuhan seluruh dunia dan sepatutnya diamalkan oleh negara-negara anggota Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu secara sukarela. Pelbagai peraturan ini boleh ditafsirkan sebagai formula ILO untuk menjinakkan kapitalisme, dan proses penjinakan kapitalisme ini berlaku sepanjang abad ke-20. Kini, apabila standard perburuhan ini ingin dijadikan salah satu syarat perdagangan antarabangsa oleh kuasa-kuasa ekonomi dunia, negara- negara Selatan mula merasa gelisah. Kegelisahan negara-negara Selatan ini perlu difahami dari sudut pandangan Selatan yang menginginkan supaya standard perburuhan tersebut dilaksanakan secara sukarela berdasarkan kemampuan ekonomi masing-masing.