Haji Wan Musa B. Abdul Samad - ulama Islah di Kota Baharu - Mohd Sarim Hj. Mustajab, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 1978)
Berbanding dengan perkembangan yang berlaku di negeri Selat dan juga di Pantai Barat Tanah Melayu, kegiatan Islah Islam yang berlaku di bandar Kota Baharu Kelantan terutama pada penghujung tahun 1930an banyak berputar di sekitar aktiviti Haji Wan Musa b. Abdul Samad. Terkenal sebagai seorang ulama 'alim yang mendapat bimbingan agama dari ayahandanya Tuan Tabal, Haji Wan Musa memperlihatkan kecenderungannya ke arah aktiviti Islah Islam tatkala beliau mula berkonfrantasi dengan beberapa orang tokoh agama yang bekerja dengan 'establishment" pada tahap 1915. Kelainan pendapat serta pendekatannya yang berbeda terhadap masalah agama menyebabkan beliau senantiasa dikonfrontasi oleh ulama-ulama yang bertugas dengan Majlis Ugama Islam dan Istiadat Melayu Kelantan.