Bahasa Melayu in the standard five assessment examination, 1967 - Farid M. Onn., (Universiti Kebangsaan Malaysia, 1972)
Kertas Bahasa Melayu untuk Peperiksaan Penilaian Darjah Lima, yang diadakan pada bulan Oktober 1967, dikaji bagi menentukan peringkat kepayahannya. Item-item ujian dianalisa berdasarkan pada 'Fan's Table of Item Difficulty and Item-Discrimination Indices'. Pengiraan untuk mendapatkan 'reliability coefficient' kertas ujian dilakukan mengikut kaedah 'split-half' dan 'Spearman-Brown prophecy formula'. Bertentangan dengan banyak pendapat, peringkat kepayahan kertas ujian ini didapati sederhana, dan ia mempunyai reliabiliti yang cukup untuk membuat diskriminasi. Perbincangan mengenai kesalahan-kesalahan yang terdapat dalam jawapan murid-murid juga dikemukakan.