Pengenalpastian protein membran putatif dalam sporozoit eimeria tenella melalui penyaringan imuno - Puay, Eng Soon; Fiona M. Tomley,; Mohd Sanusi Jangi,; Kiew-Lian Wan, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2006)
﻿Dalam parasit intrasel obligat seperti Eimeria tenella, protein membran dipercayai memainkan peranan yang penting dalam pengecaman dan pelekatan pada sel perumah supaya proses penyerangan parasit ke dalam sel perumah dapat disempurnakan. Untuk mengenalpasti protein pada membran E. tenella, penyaringan imuno telah dilakukan dengan menggunakan antiserum terhadap fraksi subsel yang telah diperkayakan dengan protein membran sporozoit. Usaha penyaringan imuno ini berjaya memencilkan 21 klon positif. Daripada jumlah ini, 13 klon menunjukkan pemadanan bermakna dengan jujukan dalam pangkalan data, iaitu 11 dengan protein mikronem EtMIC4, satu dengan EtMIC1 dan satu lagi dengan EtMIC2. Lapan klon selebihnya yang tidak menunjukkan sebarang pemadanan bermakna dengan jujukan dalam pangkalan data didapati membawa lima gen yang berlainan. Secara keseluruhannya, hasil kajian ini menunjukkan bahawa kaedah penyaringan imuno berupaya mengenalpasti gen baru yang kemungkinan besar mengekodkan protein membran dalam sporozoit E. tenella.