Kesan penggunaan jenis tepung terhadap kelikatan dan parameter pemprosesan produk goreng bersalut - Meutia Sandra,; Mohamad Yusof Maskat,; Wan Aida Wan Mustapha,; Aminah Abdullah, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2005)
Kajian ini telah dijalankan untuk menentukan kesan tepung gandum, tepung beras dan tepung sagu pada dua nisbah tepung : air yang berbeza terhadap kelikatan dan parameter pemprosesan produk goreng bersalut. Cecair penyalut telah disediakan dengan mencampurkan tepung gandum, tepung beras dan tepung sagu dengan air pada dua nisbah tepung: air iaitu 1 : 1 dan 1 : 2. Pisang nipah (Musa sapientum) sebagai substrat telah disalut dan digoreng pada suhu 180oC selama 3 minit. Keputusan menunjukkan tepung gandum menghasilkan kelikatan, peratus lekatan salutan dan hasil akhir penggorengan yang tertinggi manakala tepung sagu yang terendah sama ada pada nisbah 1 : 1 ataupun 1: 2 (tepung : air). Terdapat perbezaan yang bererti (p<0.05) bagi peratus kehilangan penggorengan di antara jenis tepung yang berbeza bagi kedua-dua nisbah tersebut. Untuk cecair penyalut dengan nisbah 1:2 (tepung : air), tepung gandum menghasilkan peratusan bagi parameter kehilangan penggorengan yang terendah manakala tepung beras yang tertinggi.