Penilaian kesan antropogenik terhadap kualiti air di Tanah Bencah Setiu, Terengganu - Suhaimi Suratman,; Norhayati Mohd Tahir,; Rosnani Jusoh,; Marinah Mohd Ariffin, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2005)
Satu kajian telah dijalankan untuk menentukan taburan nutrien, klorofil-a dan sifat fizikal air di Tanah Bencah Setiu dari bulan Mei-Oktober 2001. Sepuluh stesen pensampelan telah dipilih untuk mewakili kawasan-kawasan yang berlainan di kawasan kajian. Analisis nutrien terlarut dan klorofil-a dijalankan berdasarkan kaedah kolorimetrik manakala parameter fizikal diukur secara in situ. Hasil kajian menunjukkan bahawa pH mempunyai nilai antara 5.15-8.03, oksigen terlarut 4.89-6.85 mg/L, permintaan oksigen biokimia 0.04-1.80 mg/L dan jumlah pepejal terampai 1.3-19.7 mg/L. Kepekatan ortofosfat, jumlah fosfat terlarut, nitrat, ammonia, jumlah nitrogen terlarut dan klorofil-a adalah masing-masing dalam julat 0.19-2.85 μg P/L, 1.06-25.81 μg P/L, 1.48-89.66 μg N/L, 6.0-125.7 μg N/L, 122.50-432.34 μg N/L dan 0.03-4.32 mg/L. Disamping itu, keputusan yang didapati turut mencadangkan kemungkinan wujudnya hubungan antara kepelbagaian aktiviti guna tanah dan kemerosotan kualiti air di kawasan tanal: bencah.