Sel stem dalam perkembangan darah - Shahrul Hisham Zainal Ariffin,; Intan Zarina Zainal Abidin,; Sahidan Senafi,; Nor Muhammad Mahadi,; Rohaya Megat Abdul Wahab,; Zaidah Zainal Ariffin, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2005)
Sel stem juga dikenali sebagai sel induk berupaya untuk menjalani kedua-dua proses pembahagian dan pembezaan sel. Sel stem yang paling primitif iaitu sel totipoten berupaya untuk membentuk satu organisma lengkap daripada satu sel. Sel stem hemopoietik terdiri daripada dua jenis bergantung kepada peringkat perkembangan individu iaitu sel stem hemopoietik embrio dan dewasa. Kajian mendapati hanya 0.01-0.05% daripada keseluruhan populasi sel sumsum tulang berupaya bertindak sebagai sel stem hemopoietik. Daripada julat yang kecil ini sel stem hemopoietik wujud dalam tiga saiz yang mempunyai ciri yang berbeza. Selain daripada itu mikrosekitaran yang mempunyai molekul-molekul regulatori yang berbeza-beza juga memainkan peranan yang penting dalam pembezaan sel stem kepada sel-sel matang yang spesifik.