Perubahan kepekatan aktiviti Ra-226 dan Ra-228 di sepanjang Sungai Langat dan Sungai Semenyih, Selangor - Phuah , Chai Shia; Che Abd Rahim Mohamed; Zaharudin Ahmad (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2004)
Penentuan kepekatan aktiviti Ra-226 dan Ra-228 dalam sampel air dan sedimen dilakukan masing-masing dengan Pembilang Sintilasi Cecair (LSC) dan Spektrometri Gamma Germanium Lampau Tulen (HPGe). Kepekatan aktiviti Ra-226 dalam sampel sedimen adalah berjulat dari 18.93 Bg/kg hingga 236.06 Bq/kg dan kepekatan aktiviti Ra-228 berjulat dari 12.59 Bg/kg hingga 410.60 Bq/kg. Kepekatan aktiviti Ra-226 dalam sampel air yang diperolehi pula berjulat dari 0.064 Bg/L hingga 0.199 Bq/L. Ini menunjukkan taburan Ra-228 dan Ra-226 di kawasan kajian adalah berubah mengikut lokasi kajian dan berkemungkinan dipengaruhi oleh sifat kandungan bahan terampai.