Bahan untuk pengesanan pH menggunakan membran nafion terdop dengan reagen fenol merah - Nur Azlinawati Md. Khlid,; Musa Ahmad, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2004)
Bahan sensor untuk pengesanan pH telah disediakan dengan memegunkan reagen fenol merah dalam membran nafion. Slaid kaca yang berukuran 3 in × 1 in telah digunakan sebagai penyokong. Setelah dipegunkan. membran terdop dengan reagen fenol merah dicirikan menggunakan Spektrofotometer uL-Nampak untuk mengkaji kebolehulangan. kestabilan foto dan kesan terhadap pH berbeza. Hasil kajian menunjukkan bahawa bahan ini boleh digunakan sebagai bahan sensor dalam pembinaan sensor optik pH kerana reagen berjaya dipegunkan dan memberikan rangsangan yang baik pada pH yang berbeza.