Oligochaeta sebagai penunjuk biologi ekosistem lentik - Ahmad,; A.M. ,; Shuhaimi-Othman,; Barzani-Gasim, M.; Mohd-Alwi, N. (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2004)
Satu kajian awal telah dilakukan untuk melihat kehadiran dan kelimpahan organisma cacing akuatik di ekosistem Tasik Chini, Pahang (Laut Gumum). Persampelan telah dilakukan sebanyak dua kali pada tahun 2000. Analisis kualiti air juga telah dilakukan untuk menilai kualiti air tasik. Hasil kajian menunjukkan aras kepekatan nutrien dalam air tasik adalah rendah dan parameter fizikal lain seperti suhu, pH dan konduktiviti juga menunjukkan kawasan Laut Gumum, Tasik Chini adalah bebas daripada pencemaran. Berdasarkan pengkelasan interim sungai di Malaysia oleh Jabatan Alam Sekitar Malaysia (JAS), Laut Gumum, Tasik Chini berada antara kelas I hingga III dan menunjukkan kualiti air yang baik. Annelida merupakan filum paling dominan di kawasan kajian dan terdiri daripada dua famili iaitu Naididae dan Tubijicidae. Filum Annelida ini menyumbangkan sebanyak 59% daripada keseluruhan organisma yang disampel, manakala bakinya terdiri daripada filum Arthropoda dan Plathyhelmintes. Naididae adalah paling dominan dan merupakan >98% komposisi cacing akuatik yang disampel. Dero, Aulophorus, Pristina, Branchiodrilus dan Ripistes merupakan genus yang paling dominan di kawasan kajian dan menunjukkan pengadaptasian yang baik untuk ekosistem bebas cemar di Tasik Chini.