Kandungan karnitina dalam plasma dan hati tikus yang diberi suplemen karnitina dan perlakuan aflatoksin BI - Ayub Mohd Yatim,; Nazaruddin Ramli,; Dileep S. Sachan, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2001)
Kesan suplemen karnitina dan dos tunggal aflatoksin B, (AFB1) ke atas kepekatan karnitina dalam plasma dan hati tikus telah dikaji. Sebanyak 20 tikus jantan Sprague-Dawley dibahagikan kepada 4 kumpulan iaitu kumpulan kawalan (NSC), kumpulan kawalan + AFB1 (NSA), kumpulan karnitina kawalan ICSC) dan kumpulan karnitina kawalan + AFB1 (CSA). Tikus ini diberikan makanan tikus jenama Purina dengan 0.4% L-karnitina untuk kumpulan CSC dan CSA atau makanan tanpa karnitina untuk kumpulan NSA dan NSC selama 6 minggu. Kumpulan NSA dan CSA telah diberi dos tunggal [3H]AFB1 (l mg/kg) 6 jam sebelum dimatikan. Didapati karnitina plasma dari haiwan yang diberi diet berkarnitina (CSC dan CSA) mempunyai karnitina tidak teresterifikasi (NEC), asilkarnitina yang tidak larut asid (AlAC) dan karnitina total (TC) yang lebih tinggi berbanding haiwan yang tidak diberi diet berkarnitina (NSC dan NSA) (P<0.05). AFB1 tidak memberi kesan yang bererti (P > 0.05) terhadap kepekatan karnitina plasma. Bagaimanapun, di dalam hati, perlakuan AFB1 didapati meningkatkan secara bererti fraksi-fraksi karnitina (kecuali untuk AlAC). Secara keseluruhan, penambahan karnitina dalam diet meningkatkan kandungan fraksi-fraksi karnitina dalam plasma dan hati.