Komposisi proksimat dan mineral dalam sosej ayam - Suriah Abdul Rahman,; Shamsoul Bahrein, M.,; Tew , Wooh Ah; Aminah Abdullah,; Babji, A.S. (Universiti Kebangsaan Malaysia, 1997)
Tiga belas jenis sosej ayam telah dianalisis untuk komposisi proksimat dan kandungan mineral (natrium, kalsium, kalium, fosforus, ferum). Sosej ini ialah sosej formulasi UKM, sosej tempatan dan sosej import. Dari keputusan analisis proksimat, didapati kandungan air berjulat di antara 58.18-71.30g/ 100g, protein 11.4 -16.52 g/100g, lemak 8.19-22.87g/100g, karbohidrat 2.00-10.2g/100g, abu 1.52-2.99g/100g dan gentian 0.67-2.19g/100g. Apabila dibandingkan di antara tiga kumpulan sosej didapati tiada perbezaan bererti (p<0.05) bagi air, lemak dan karbohidrat sementara kandungan abu dan protein sosej tempatan adalah terendah berbanding sosej formulasi UKM dan import. Manakala bagi kandungan gentian pula, sosej formulasi UKM adalah paling rendah. Secara keseluruhan, purata kandungan mineral natrium dan fosforus didapati paling rendah bagi sosej tempatan manakala kandungan kalsium, kalium dan ferum pula adalah terendah bagi sosej formulasi UKM.