Spektrometri Nuklear: perbandingan dua kaedah pengiraan ujian χ2 - Supian Samat, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 1997)
Dari penyesuaian kedua-dua terkecil berpemberat, dua kaedah pengiraan ujian χ2 diterbitkan dan dikaji. Kaedah pertama yang menggunakan pemberat purata memberikan kaedah standard yang terkenal, iaitu χ2cal1 = (x)-1 Σ(x-xi)2 dan kaedah kedua yang menggunnakan pemberat statistik memberikan χ2cal2 = Σ(x)-1 (x-xi)2 . Ditunjukkan secara teori setiap kaedah mempunyai tersendiri, iaitu purata aritmatik untuk χ2cal1 dan purata harmonik untuk χ2cal2. Penggunaan teori ini kepada data nuklear ujikaji, walau bagaimanapun, menunjukkan yang kedua-dua kaedah memberikan nilai χ2cal yang hampir sama, bebas dari jenis x yang digunakan. Pendekatan untuk menentusahkan pemberat malar bersamaan dengan (x)-1 dalam kaedah piawai juga dibincangkan.