Cirian halaju seismos dan ultrasonik profil luluhawa granit Km 39.9 Lebuhraya Kuala Lumpur-Karak - Umar Hamzah,; Ibrahim Komoo, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 1997)
Satu survei untuk mencirikan sifat seismos dan ultrasonik profil luluhawa granit telah dilakukan di singkapan potongan jalan, cerun utara lebuhraya Kuala Lumpur-Karak pada lokaliti 39.9 km. Potongan berteres ini mempamirkan satu profil luluhawa lengkap iaitu mulai batuan gred 1 yang segar hingga ke tanah baki bergred VI. Di samping pengukuran seismos secara in situ, sampel batuan juga diambil untuk dibuat pengukuran halaju ultrasonik di makmal. Julat halaju yang mewakili gred dan indeks luluhawa bagi tanah dan batuan diperolehi daripada survei seismos in situ. Julat halaju trasonik dan modulus kenyal diperolehi hasil pengukuran di makmal.