Konglomerat di Jalur Timur: hubungan genetik di antara Konglomerat Murau, Pulau Redang, Pulau Kapas dan Bukit Keluang - Che Aziz Ali; Kamal Roslan Mohamed (Universiti Kebangsaan Malaysia, 1997)
Konglomerat endapan benua banyak tertabur di lalur Timur Semenanjung Malaysia. Konglomerat Murau adalah satu contoh yang terbaik. Konglomerat yang mempunyai, ciri-ciri yang sama terdapat di beberapa lokaliti di Pulau Redang, Pulau Kapas dan Bukit Keluang. Ciri-ciri litologi sedimentologi dan stratigrafi kesemua konglomerat ini mencadangkan bahawa mereka boleh dikumpulkan di dalam satu kumpulan yang. sama kecuali Konglomerat Pulau Redang. Kedudukannya langsung di atas satah ketakselarasan Paleozoik Atas mencadang unit-unit konglomerat ini merupakan bahagian dasar kepada sedimen kebenuaan yang terdapat di Jalur Timur dan mungkin juga di jalur Tengah. Sedimen ini mula terendap semenjak Perm Akhir hingga Trias berdasarkan ketakselarasan yang terdapat di Jalur Timur dan juga usia sedimen di bawah satah ketakselarasan yang terdapat di Pulau Redang. Pengangkatan yang berkaitan mungkin terhasil daripada perejahan granit di Jalur Timur semasa Perm Akhir-Trias Awal. Pengangkatan ini diikuti oleh pemendapan konglomerat dasar yang disebut di atas. Pengenapan seterusnya diikuti oleh sedimen berbutir lebih halus yang menindihnya yang diwakili oleh Batu Pasir Panti, Batu Pasir Lotong dan yang lain-lain yang setara dengannya yang mungkin berusia Jura-Kapur.