Sifat pelet karbon disediakan daripada serabut tandan - Mohamad Deraman (Universiti Kebangsaan Malaysia, 1996)
Kertas kerja ini membincangkan beberapa sifat sampel karbon pelet yang disediakan daripada serabut tandan kelapa sawit melalui proses karbonisasi sehingga suhu 1000°C. Didapati bahawa sampel mempunyai (i) rekahan mikro dan liang mikro (ii) spektrum belauan sinar-X yang jelas memperlihatkan struktur taktertib (iii) kira-kira 70 peratus kehilangan berat dan 20-30 peratus susutan isipadu (iv) ketumpatan 0.6gcm-3 dan 0.9gcm-3 bagi masingmasing kadar pemanasan cepat dan perlahan dan (v) kerintangan elektrik eksperimen dan ramalan masing-masing 7.75 ´ 10-2 Ω cm dan 8.57 ´ 10-2 Ω cm. Alasan yang menyebabkan sifat-sifat ini berbeza daripada sifat-sifat karbon glasi komersial telah dikenalpasti dan usaha mengatasinya sedang dijalankan.