A pilot study of the efficacy of interactive virtual reality sports on balance performance among older women - Bala S. Rajaratnam,; Ho, Wei Fang; Vanessa Goh Yock Jun,; Stella Hong Yan Chai,; Doris Lim Yan Shan, (Penerbit UKM, 2010)
Pengenalan perawakan terkawal yang menilai peranan latihan sukan interaktif realiti maya adalah terhad. Kajian awalan ini mengukur efikasi latihan golf interactive virtual reality terhadap keupayaan keseimbangan di kalangan komuniti warga tua yang boleh bergerak. Lapan orang warga tua perempuan (52.5 ± 1.5 tahun) melakukan Multi-Directional Test (MDRT), Step Up Test (SUT), Double Leg Static Balance di dalam keadaan mata buka dan tutup serta perubahan pusat tekanan sway diukur menggunakan force plate. Pemilihan subjek dilakukan secara rawak kepada kumpulan kawalan (conventional mat exercise) dan eksperimentasi (interactive virtual reality golf). Seorang subjek keluar dari kumpulan eksperimentasi dan 3 orang dari kumpulan kawalan. Tiada perbezaan yang signifikan pada pengukuran data awalan keseimbangan di antara kumpulan. Kumpulan yang menjalani golf interaktif realiti maya tidak menunjukkan peningkatan keseimbangan yang signifikan berbanding kumpulan kawalan. Peningkatan pada pusat tekanan selepas golf interaktif realiti maya memberi petunjuk kepada peningkatan kawalan postur. Kajian lanjutan dengan populasi yang lebih besar perlu dijalankan dengan menggunakan off-the shelf interactive virtual reality golf untuk melatih keseimbangan. Teknologi nobel ini boleh menambahkan program rehabilitasi untuk mempercepatkan penyembuhan dan kekerapan senaman terutamanya dalam kondisi kronik anggota bawah.