Keberkesanan antibiotik titisan mata neomycin, gentamycin & ciprofloxacin terhadap sista acanthamoeba spp. - Noradilah Samseh Abdullah,; Mohamed Kamel Abd Ghani,; Anisah Nordin,; Yusof Suboh,; Noraina Ab Rahim, (Penerbit UKM, 2009)
Keratitis Acanthamoeba merupakan masalah okular yang serius dan boleh mengakibatkan buta jika tidak dirawat. Kajian ini bertujuan menentukan keberkesanan antibiotik titisan mata terhadap lapan isolat sista Acanthamoeba spp., empat daripada isolat klinikal dan empat lagi daripada isolat persekitaran. Tiga antibiotik titisan mata (neomycin, ciprofloxacin dan gentamicin) yang terdapat di pasaran dalam bentuk sedia guna telah diuji. Suspensi sista daripada kelapan-lapan isolat diuji dengan antibiotik titisan mata masing-masing. Selepas tempoh inkubasi selama 48 jam, larutan dituras dan membran turasan diletakkan ke atas agar bukan nutrien yang dilapisi E.coli. Plat agar diperiksa setiap hari hingga hari ke-14 untuk melihat kehadiran trofozoit Acanthamoeba di bawah mikroskop inverted. Ketiga-tiga antibiotik ujian iaitu neomycin, ciprofloxacin dan gentamicin didapati berkesan terhadap sista Acanthamoeba daripada semua strain kajian.