Salah tanggapan terhadap kubah pada senibina masjid: pengaruh pengisian sejarah dalam hasrat rekabentuk masjid - Surat .M,; Rasdi .M.T.M,; Musa .A.R,; Utaberta .N,; Tahir .M.M, (Penerbit UKM, 2011)
Kubah merupakan unsur yang telah dianggap sepadan dengan Senibina Islam di Malaysia dan di dunia secara umum. Kajian ini akan membentangkan beberapa perbahasan bagi melihat semula tanggapan ini dengan membuat empat alasan utama dari segi Teknologi dan Kepenggunaan, Pengaruh Sejarah Senibina, Ritual dan Persoalan Perlambangan serta Wacana Modenisme dan Post-Modenisme yang kurang difahami. Namun begitu kertas akademik ini akan hanya membincangkan perbahasan kedua iaitu tentang Pengaruh Sejarah Senibina terhadap tanggapan apa yang dimaksudkan sebagai ‘Senibina Islam’ dan ‘Senibina Masjid’. Tulisan ini akan membincangkan empat perihal pengaruh sejarah senibina. Pertama, perbahasan akan berlegar di sekitar pemahaman bahawa jurubina dan arkitek sentiasa menggunakan bahasa senibina era sebelumnya dengan meminjam atau meniru struktur atau bahasa senibina penjenisan bangunan lain seperti gereja, istana dan kuil. Oleh itu, kubah bukanlah berasal dari kecendekiawanan Islam tetapi peminjaman sistem struktur dan bahasa senibina dari era dan penjenisan bangunan lain. Perbahasan kedua pula menukilkan bagaimana sejak di awal kehadiran Islam ke Alam Melayu, dari Masjid Demak di Indonesia hingga Masjid Kampung Tuan di Terengganu, sistem struktur kubah tidak pernah digunakan. Kubah tidak boleh disifatkan sebagai unsur utama Islam jika berkurun-kurun masjid Alam Melayu tidak pernah menggunakannya. Perbahasan ketiga berlegar di sekitar penjenisan masjid asli Arab atau ‘hypostyle’ iaitu bangunan yang mempunyai bumbung rata dan disokong oleh tiang yang banyak. Masjid Ibn Tulun dan Masjid Sammara yang menjadi warisan Islam di Mesir dan Iraq serta di tempat-tempat lain di dunia Islam tidak menggunakan konsep ‘domed central space’ atau ruang kubah berpusat. Penggunaan tiang yang banyak juga memberi manfaat sebagai ‘sutra’ atau dinding kiblat kepada ritual solat. Akhir sekali, perbahasan dibuat tentang pengaruh hasrat politik peribadi pimpinan negara dari Gabenor Ziyad Ibnu Abihi kepada Perdanan Menteri Dr. Mahathir Mohamad dalam menangani pergolakan politik era dan negara masing-masing. Kesimpulan dibuat bahawa kubah adalah unsur yang digunakan berikutan pengaruh dari hakikat sejarah dan keperluan teknologi semasa dan bukan sebagai unsur suci (sacral) ataupun sebagai nilai pensejagatan Senibina Islam.