Ooops.. maaf: strategi kesopanan dan penebus kesalahan (Ooops..maaf: politeness strategy and the redemption of offence) - Maslida Yusof; Marlyna Maros; Muhammad Fadzeli Jaafar (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, 2011)
Kajian ini meneliti pola dan strategi lakuan maaf dalam kalangan pelajar Universiti Kebangsaan Malaysia berasaskan kepada aspek sosiopragmatik. Data diperoleh dengan menggunakan kaedah Tugas Penyempurnaan Wacana (TPW) iaitu satu bentuk soal selidik yang menyediakan situasi-situasi tertentu dan responden diminta memberi jawapan berdasarkan situasi-situasi tersebut. Data dianalisis dengan menggunakan model CCSARP (Cross-Cultural Study of Speech Act Realization Patterns) oleh Blum-Kulka et al., 1989 yang mencadangkan satu set strategi asas (formula semantik) bagi menyempurnakan perlakuan maaf iaitu Penunjuk Tindakan Illokusyenari, mengambil tanggung jawab, memberi alasan, menawarkan pembaikan dan berjanji tidak mengulangi. Kajian ini menunjukkan ekspresi maaf dalam kalangan pelajar adalah satu permintaan untuk mendapat keampunan dan juga sebagai satu strategi untuk menebus kesalahan yang dilakukan terhadap pendengar.