Perbandingan kemahiran generik pelajar opsyen bahasa Melayu di sebuah IPTA dan IPGM - Zamri Mahamod; Anisah Alias; Nur Ehsan Mohd Said (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Kajian ini bertujuan untuk mengkaji perbandingan kemahiran generik pelajar-pelajar opsyen Bahasa Melayu yang belajar di sebuah Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dan Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM). Tiga kemahiran generik digunakan bagi membuat perbandingan, iaitu kemahiran komunikasi, kepimpinan dan kerja berkumpulan. Seramai 127 orang pelajar dijadikan responden kajian. Daripada jumlah tersebut, seramai 77 orang pelajar IPTA dan 50 orang pelajar IPGM. Instrumen MyGSI digunakan. dalam mengukur perbandingan kemahiran generik pelajar opsyen Bahasa Melayu ini. Data dianalisis menggunakan statistik deskriptif dengan menggunakan kekerapan, peratusan dan min. Dapatan kajian menunjukkan bahawa pelajar IPTA lebih banyak menggunakan ketiga-tiga kemahiran generik berbanding pelajar IPGM.