﻿Hubungan Volga Bulgaria dengan Baghdad - Harliana Halim,; Kamaruzaman Yusoff., (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2011)

(untitled)
﻿Kajian ini membincangkan rrsaha-ttsahayang dijalankan olehpihak Volga Btrlgaria dalampembinaan htrbrrngan Iebih serirrs dengan pihak Baghdad di bawah pemerintahan Khilafah Abbasiah. Objektf kajian ini adalah rtntrtk melihaf rrsaho-frsaha yang dijalankan zrntrrk merealisasikan penlrbuhan negara lslam Volga Brrlgaria secara rasmi. Penrilisan kajian inijrtga menganalisis tcraha yang dilakrrkan oleh Ibn Fadlrjn bersama delegasi Baghdad ke Volga B~rlgariapada 309/922 yang akhirnya membawa kepadapenerimaan lslam secara rasmi oleh pemerintah dun ra@at Volga Bulgaria sertapengisytiharan negara lslam Volga Brrlgaria melal~ripengiktirafan yang diperolehi dari Baghdad. Merode kajian ini mengambil pendekaton sejarah yang melibatkan penyfrsrman sisfematik don penilaian data-data Iamparr daripada catatan lama seperti lbn Fadlrjn. Peng~rmprrlan data kajian menggrmakan kaedah k~ralitatifiairtr kajian perprrstakaan manaknla penganalisaan dafa menggrmakan kaedah analisis leks dun doktrmen, perbandingan serta kaedah indlrksi dun dedtiksi. Hasil kajian mendapoti bahawa h~rbrrngan Volga Brllgaria dengan Baghdad telah memberi impak yang positif dalam pembonpnan seblrah negara lslam blga Bfrlgaria dun menjadi momentftm untrrk mencapai princak kegemilangannya dalam sejarah lslam di Asia Tengah. Bagaimanaprin, kegemilangan inr tidak dapat dikekalkan ekoran dari beberapa siri serangan Mongol seawal 1230 Masihi membowa kepada kejatuhan Volga Bulgariapada 1236 ke tangan lnrasa Mongol.