The Lasallian core curriculum: development and early experiences of the revised general education curriculum of De La Salle University, Philippines - Bernardo, Allan B I (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2010)
﻿Rombakan kurikulum pengajian umum di De La Salle University bermula pada 2002 dan mula dilaksanakan pada 2005. Makalah ini menjurus kepada (a) menjelaskan kedudukan dan perjalanan dalam perkembangan kurikurlum, (b) membincangkan objektif kurikulum secara umum dan khusus, (c)menjelaskan struktur umum kurikulum dan unsur-unsurnya yang khusus, (4 menjelaskan pelbagai prinsip yang membentuk kerangka kurikulum dan pelaksanaannya. dun (e) membincangkan beberapa isu penting yang timbul semasa peringkat awal pelaksanaannya. Kurikulum ini telah direka bentuk bagi memenuhi pelbagai matlamat, yang jelas dalam struktur kurikulum yang menjelaskan tiga komponen : kursus penafaran, kursus formatif: dan kursus integrasi. Makalah ini membincangkan konsep dan reka bentuk bagi setiap komponen. Matlamat utama di universiti ini adalah bagi melahirkan mahasiswa yang berjiwa kebangsaan dan bertimbang rasa, matang dan berpegang teguh dengan ajaran Tuhan dan taat setia kepada negara terutamanya dalam membantu golongan yang terpinggir: Makalah ini juga membincangkan bagaimana universiti berusaha menterjemahkan dan melaksanakan nilai-nilai mulia dalam kurikulum ini, bagi memastikon masyarakat dapat menikmati falsafah yang diterapkan, dan sistem sokongan bersedia melaksanakan kurikulum yang telah dirombak ini.