Kesan pendapatan bukan pertanian ke atas kemiskinan: kajian kes petani di Kedah - Siti Hadijah Che-Mat; Roslan Abdul-Hakim (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2010)
Artikel ini bertujuan menganalisis kesan pendapatan bukan pertanian ke atas kemiskinan petani. Analisis dibuat menggunakan kaedah pemisahan indek FGT (Foster-Greer-Thorbecke Index) berdasarkan tiga pendapatan garis kemiskinan (PGK). Data yang digunakan diperolehi daripada hasil tinjauan menggunakan soal selidik yang dilakukan ke atas petani di enam daerah di Kedah. Sebanyak 384 borang soal selidik diedarkan dengan bantuan pembanci yang dijalankan antara bulan April hingga Disember 2008. Saiz sampel ditentukan melalui kaedah persampelan rawak dua lapis dan kuota. Hasilnya, enam daripada sebelas daerah telah terpilih, iaitu Kubang Pasu, Sik, Kota Setar, Baling, Kulim dan Pulau Langkawi. Hasil kajian mendapati, pada ketiga-tiga tahap PGK, hampir kesemua keputusan menunjukkan pendapatan bukan pertanian mampu memberi kesan positif terhadap pengurangan kemiskinan dalam kalangan petani.