"Pandai" mimpi dalam masyarakat Melayu utara - Halimah Mohamed Ali, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2011)
Makalah ini adalah mengenai mimpi. Ia melihat definisi Barat mengenai mimpi. Ia juga membincangkan pandangan Islam dengan merujuk kepada hadith dan Al Quran. Tiga informan telah dipilih bagi kajian ini. Mereka semua berasal dari bahagian utara Malaysia memandangkan kajian ini hanya menumpukan pada ilmu dari kawasan utara Malaysia sahaja. Pandangan mereka mengenai mimpi diambil kira dalam kajian ini. Setiap informan menceritakan bagaimana beliau mentafsir mimpi.