Deskripsi adat istiadat sambutan Hari Keputeraan DYMM Raja Perlis - Mohd Nizam Sahad (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2011)
Warisan adat istiadat istana dipelihara oleh pihak istana dan dipraktikkan mengikut prosedur dan protokol tertentu. Adat istiadat istana ini turut melambangkan status kebesaran dan kedaulatan Raja dalam hubungannya dengan rakyat jelata. Artikel ini cuba menyorot adat istiadat istana Arau dalam sambutan Hari Keputeraan DYMM Raja Perlis. Objektif artikel ini adalah untuk mengenal pasti warisan adat istiadat istana yang dipraktikkan termasuklah perjalanan keseluruhan majlis, adat semasa di balai rong seri dan alat kebesaran diraja serta pingat dan anugerah yang diberikan. Pengetahuan mengenai hal ini, elok didokumentasikan sebagai satu khazanah budaya dan warisan negara.